Autójavítónk 60 éve az Önök szolgálatában egyedülállóként 

Eredetiségvizsgálat


Az eredetiségvizsgálat egy olyan hatósági eljárás, amely szükséges ahhoz, hogy a jármű új tulajdonosa nyilvántartásba vetethesse járművét.
Az eredetiségvizsgálatot a BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatallal (továbbiakban: BM KANYVH) együttműködési megállapodást kötött közreműködő cégek végzik.

A hatósági eljárásért a gépjármű kategóriájától függő igazgatási szolgáltatási díjat kell a vizsgálat előtt csekken befizetni. Az eredetiségvizsgálatot kérelmezőnek a csekk átadásával együtt a határozat postázási címét is közölni kell a közreműködővel.

A BM KANYVH a vizsgálatot követően a vizsgálatról kiadott határozatot (igazolás tartalma szerint) és a befizetett szolgáltatási díj igazolását is megküldi a kérelmező által megadott határozat postázási címre, ami alapján a hatósági eljárásban fellebbezési joga is van. A külföldről behozott üzemeltetés célját szolgáló járművek eredetiségvizsgálata csak a jármű származásának ellenőrzéséről és annak eredményéről szóló határozat jogerőre emelkedését követően végezhető el!

A közlekedési igazgatási eljárásban a járművek eredetiségvizsgálat elvégzését a BM KANYVH által kiállított hatvan napnál nem régebbi határozattal kell igazolni.

A jármű eredetiségvizsgálat eredménye a közlekedési igazgatási eljárásban csak egyszer használható fel! A közlekedési igazgatási hatóság újabb eredetiségvizsgálat nélkül a tulajdonos, üzemben tartó vagy meghatalmazottja kérelmére hatósági bizonyítványt állíthat ki az eredetiségvizsgálati nyilvántartásból.

Az eredetiségvizsgálat a járművek azonosítóinak és NEM a műszaki állapotának, valamint a jármű okmányainak vizsgálatára terjed ki. A vizsgálat kb. 40-60 perc időt igényel, amely alatt az előírások szerint és a megbízó nem tartózkodhat a vizsgáló helységben, illetve helyen.

A vizsgálat célja a jármű eredetinek/gyárinak megfelelő állapotának felülvizsgálata és igazolása. Mivel minden jármű alvázszáma meghatározott ezért ez minden esetben egyértelműen dokumentált kivitelt jelent. Azaz adott a jármű színe, motorja, szélvédői, és egyéb elemei. Ahhoz, hogy ezt ellenőrizhessük a járművön, több helyen, több fajta technikai azonosítót helyeztek el, aminek megléte és hibátlan állapota igazolja a jármű eredeti állapotát. Különböző komolyabb javítások, és cserék során ez az állapot megváltozik, amely a jármű bizonytalan származására utalhat. Esetenként az eltérés függvényében tudatos manipulálására enged következtetni. Ez esetben a vizsgáló állomásnak jelentési kötelezettsége van a hatóság felé.

Ne feledje! Az eredetvizsgálat az Ön érdeke, mert a használt jármű vásárlása előtt meggyőződhet annak eredetiségéről, így nem kell tartania attól, hogy lopott járművet vásárol. Az eredetiségvizsgálat az adásvételi szerződés aláírása előtt készíttesse el, mivel annak aláírásával már az Ön tulajdonába kerül a jármű.

Előzetes bejelentkezés esetén 1órán belül elkészítjük gépkocsija eredetiségvizsgálatát igazoló dokumentumot.

Eredetiségvizsgálat ára


Tájékoztató az eredetiségvizsgálat 2007. május 1-jétől érvényes hatósági díjairól

A személygépkocsik eredetiségvizsgálatáért fizetendő díjak: Hatósági díj ÁFA Hatósági díj
Kis kategória (1400 ccm hengerűrtartalomig) 17000Ft 0 17000Ft
Középkategória (1401-2000 ccm hengerűrtartalomig) 18500Ft 0 18500Ft
Felső kategória (2001 ccm hengerűrtartalom felett) 20000Ft 0 20000Ft
Könnyű pótkocsi (lakókocsi) 16000Ft 0 16000Ft


 

 

Kis tehergépkocsik eredetiségvizsgálatáért fizetendő díjak:

Kis tehergépkocsik (megengedett legnagyobb össztömeg: 3,5 t-ig) :20000Ft

4 Tölgyesi Autójavító és Autószervíz Kft.    |   1135 Budapest, Szent László u. 99.
 Az oldalt szolgáltatja: wlap.hu